София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕК ще сезира ОЛАФ за злоупотреби с фондове в България

Брюксел- няма да има търпимост за корупцията

5 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Европейската комисия е готова да сезира комисията за борба с измамите ОЛАФ за злоупотреби с европейски фондове у нас, това стана ясно вчера от изказване на говорител на комисията. 
 
Оттам допълват още, че възприемат съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, изразени в медийни публикации. Макар да не споменава конкретен пример, много вероятно е говорителят да визира скандалът с "Джи Пи Груп".
 
Във връзка с това, ЕК е поискала от българските власти да предоставят данни за злоупотреба с фондове по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас.
 
По-рано вчера от Европейската комисия заявиха, че очакват бързо и задълбочено разследване от отговорните власти на убийството на журналистиката Виктория Маринова, което да изясни дали е било свързано с работата на жертвата.
 
Последното предаване на жестоко убитата 30-годишна русенска телевизионна водеща Виктория Маринова е посветено на темата "Джи Пи Гейт", по името на фирмата, уличена от "Биволъ" в разследването за корупция при усвояването на евросредства.