София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК стартира четири процедури срещу България

Страната ни не е въвела данъчни становища между данъчните администрации в ЕС

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейската комисия поиска от България, Кипър, Чешката република, Гърция, Латвия, Малта и Португалия да транспонират изцяло Директивата относно исковете за обезщетение за нарушения на разпоредбите на антитръстовото законодателство в националното право. С нея се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на антитръстовите правила на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

Днес Комисията изпраща мотивирани становища до България, Кипър, Чешката република, Гърция, Латвия, Малта и Португалия, които не са я уведомили за своите национални мерки за транспониране. В срок от два месеца 7-те държави членки трябва да уведомят Комисията за мерките, предприети с цел транспониране на Директивата. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС.
Днес Комисията реши да изпрати мотивирани становища до България, Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция за неуведомяване за пълно транспониране в националното им законодателство на правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране.

Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство и да информират Комисията за тези мерки до 18 септември 2016 г. В срок от два месеца засегнатите държави членки трябва да изпълнят своите задължения, след който срок Комисията може да реши да предяви срещу тях иск пред Съда на ЕС.
Комисията реши да изпрати мотивирани становища на България, Кипър и Португалия, тъй като тези държави членки не са съобщили за транспонирането на новите мерки по отношение на автоматичния омен на данъчни становища между данъчните администрации в ЕС. Държавите членки трябваше да транспонират тези мерки до 31 декември 2016 г. Новите правила са замислени така, че да спомогнат за ограничаване на трансграничното избягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно планиране и на вредната данъчна конкуренция, а първият обмен на информация между всички данъчни администрации в ЕС следва да се проведе през септември тази година. Комисията е определила за тези 3 страни срок от два месеца за отговор.

Комисията призовава България и Кипър да подобрят събирането и третирането на отпадни води.