София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК заплашва България с глоба

Дава ни два месеца, за да спазим изискванията по "Натура 2000"

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейската комисия заплаши страната ни с  глоба, ако в срок от два месеца страната ни не отговори на писмо на ведомството, в което да обясни защо не са спазени  изискванията по "Натура 2000".
 
В положението на България по този показател са още Германия и Италия, като и към трите страни е отправено предупреждение да изпълнят задълженията си по  опазване на естествените местообитания и защитените видове по включени в мрежата „Натура 2000“ по Директивата за местообитанията.
 
До момента България е определила само 9 от 230 територии. Липсват и конкретни мерки за опазване на всяка от тях, смятат от Брюксел. Към българската държава е отправена критика и, че не е посочила подробно цели и мерки за опазване на всяка от териториите конкретно.
 
Припомняме, че всички държави имат задължението да определят като специални защитени зони териториите, включени в специален списък на Европейския съюз, където са природните райони от значение за Общността. 
 
„Тези действия трябва да бъдат осъществени в срок от 6 години от включването на тези територии в списъка на ЕС, който определя териториите от значение за Общността. Това са основни изисквания за опазване на биологичното разнообразие в ЕС“, обяви Европейската комисия.
 
Ако България, Германия и Гърция не отговорят на писмото на ЕК в посочения срок от два месеца, може да се стартира наказателна процедура срещу тях.
Препоръки към държавата ни има още и в областта на земеделието, енергетиката, обществените поръчки и правосъдието.