София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕК започва обществен дебат за бъдещето на европейската отбрана

ЕС може да подкрепи страните в изграждането на военен капацитет

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейската комисия започва обществен дебат за бъдещето на европейската отбрана.

След Бялата книга на Комисията за бъдещето на Европа, в днешния документ за размисъл се очертават различни сценарии за това как да се противодейства на нарастващите заплахи в областта на сигурността и отбраната, пред които е изправена Европа, и как да се укрепят собствените способности на Европа в областта на отбраната до 2025 г.

Дебатът ще има важен принос за вземането на решение за това как Съюзът да укрепи защитата и сигурността на европейските граждани, който въпрос заема централно място сред приоритетите на Комисията Юнкер.

Документът за размисъл е допълнен с конкретни предложения, представени днес с цел стартиране на Европейския фонд за отбрана, който ще подпомогне по- ефективното разходване на средства от държавите членки за съвместни отбранителни способности.

Върховният представител и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини заяви, че Европейският съюз осъществява бърз и допълнителен напредък по въпросите на сигурността, като Комисията неотклонно следва и подкрепя решимостта на държавите членки. Документът за размисъл е приносът на Комисията към разсъжденията относно бъдещето на Съюза в тази област, мотивирани от нуждата от по-интегрирана и ефективна отбрана, изразена от гражданите на съюза.

Европейският съюз може да подкрепи държавите членки в изграждането на военен капацитет и по-ефективно инвестиране в областта на отбраната.