София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екатерина Захариева не иска да е служебен премиер

Засега не е канена, но и да я поканят, ще откаже

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Министърката на правосъдието Екатерина Захариева отрече, че ще става служебен премиер, каквито слухове се появиха. Захариева, която преди да влезе в правителството, беше секретар на президента Плевнелиев, е участвала в два служебни кабинета.

Тя посочи, че не е получавала подобни предложения, но дори и да ги получи, ще ги отклони.

След като Бойко Борисов депозира оставката на правителството, и ГЕРБ, и БСП обявиха, че ще върнат мандата за съставяне на нов кабинет, при което най-вероятният изход е служебно правителство и предсрочни избори.

Засега не е ясно кой ще назначи служебното правителство – президентът Плевнелиев, чийто мандат изтича, или новоизбраният държавен глава Румен Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари.

На теория може да бъдат назначени два служебни кабинета – един от Плевнелиев и един от Радев.

Действащият президент и неговият приемник в понеделник се срещнаха, за да обсъдят предаването на властта и действията си при подадената от Борисов оставка. След срещата Радев беше предпазлив и каза, че трябва да се изчака приемането на оставката и да се види дали някоя от политическите сили няма да успее да ъсстави кабинет в рамките на този парламент.