София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ще отпаднат ли за българите визите за САЩ?

Екатерина Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

На официална среща в държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американският държавен секретар Майк Помпео препотвърдиха статегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката.

Сред основните теми на разговора е бил въпросът за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Вашингтон ще продължи да подпомага страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата.

Захариева заяви, че Майк Помпео поел ангажимент да работим за това да падне прословутият процент на откази под три процента. Но те ще се стараят да увеличат информираността на българските граждани, които подават документи за визи.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя. „Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът.

Захариева добави, че от няколко месеца се работи върху посещение на Бойко Борисов в Белия дом. Това евентуално би се случило в началото на следващата година. Тя каза още, че САЩ са се насочили отново към Балканите. Тя е обсъдила с Помпейо българската идея за създаването на газов хъб на Балканите, на който да може да се търгува и американски втечнен газ.