София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Екозащитници искат оставката на Нено Димов

Протестират срещу замърсяването на водата около Босилеград

пропускане
5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Природозащитници от България и Сърбия искат оставката на министър Нено Димов заради проблема със замърсяване на водата в региона на Босилеград. Недоволните граждани протестират днес пред Министерството на околната среда водите. Според тях  институциите бездействат по случая с мина „Караманица" в Босилеград. Еко организациите също така са против издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Злогош. Според тях функционирането на тези мини ще отрови водите в общините Кюстендил, Трекляно и Земен, а замърсяването на българското течение на Струма с тежки метали е въпрос на време.

"Искаме оставката на министъра на околната среда и водите, защото той лъже - твърди, че България през 2016 г. е нарушила Конвенцията за трансгранични оценки на въздействие, като не е спазила срока, който сърбите са поискали да им се отговори дали ще участваме, или не и не сме предоставили информацията съгласно конвенцията и допълнителните решения към нея. Вследствие на това "ръцете на сърбите са били развързани" и са започнали да правят в техния район каквото искат", коментира организаторът на протеста пред МОСВ Димитър Куманов, цитиран от БТВ.

Според протестиращите балканската пъстърва, характерна за Драговищица, е намаляла значително, а в района на мината във водата няма живи същества.

Досега жителите на Босилеград протестираха в Сърбия, като в началото на януари местните миньори им отговориха с контрапротест.