София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Еколози и експерти: Втори лифт трябва да има

„Зелените“ НПО не присъстваха на общественното обсъждане

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Да се направи така, че хората в Банско да не стоят на опашка за лифта. Извозването с коли е по-опасно за околната среда, отколкото по електричен път. Границите на концесионната територия не търпи промяна, а дигитализирането на границите ще даде възможност за контрол на концесионера. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите министър Нено Димов в началото на общественото обсъждане на втори лифт в Банско.

На обсъждането присъстваха спортният министър Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова, депутати, представители на НПО. От зелените НПО-та, които са противници на втория лифт, не дойдоха представители.

Според министъра на туризма Николина Ангелакова, още още миналата година е създадена работна група за развитие на зимния туризъм, която е приключила с предложение за промени в законите и изграждане на нови влекове и писти. Предстои предложенията да се обявят за обществено обсъждане.

Министърът на спорта и младежка Красен Кралев сравни България с централно-европейските страни, където системата от ски-писти е далеч по-развита и призна, че няма как да се прави масов спорт в България, където общата дължина е 200 километра. Той даде пример и с наши изявени скиори и сноубордисти, които са принудени да тренират в чужбина, заради липсата на условия у нас