София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ексклузивно: Първи снимки от килията на Иванчева

Манолова прати препоръки на министър Цачева

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Първи снимки от килията на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Гледката е покъртителна. Фотографиите са публикувани от омбудсмана Мая Манолова, по чиято инициатива е извършена проверката в мястото за лишаване от свобода, където чакат присъдите си обвинените в получаване на подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

 

По сигнал на Манолова беше извършена четвърта проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм /дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода/.

 

Проверката е установила, че жалбата на задържаните Иванчева и Петрова за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

Мая Манолова е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Екипът на НПМ на място установи влажни стени и мокри петна в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух. 

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър. И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“, завършва Манолова.