София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Екскурзии до „чинията“ на Бузлуджа набират популярност

Британец предлага обиколки на забележителности от комунизма

6 годиниЛюбопитно 9 Боряна Райчева

Британецът Дармън Рихтер, който живее в България от няколко години, организира посещения на архитектурни и други забележителности от съветската епоха, съобщава австрийският вестник Der Standard.

Той е планирал обиколка на амбициозните комунистически паметници в Българи, в която се очаква да се включат туристи от САЩ, Великобритания, Германия и Австрия.

В програмата са включени посещения на Музея на социалистическото изкуство, Паметника на съветската армия, Триумфалната арка в Троян, както и забележителности, останали от комунистическата ера в Стара Загора, Шумен, Варна и – разбира се – „чинията“ на Бузлуджа.

Дестинациите, които Дармън е избирал и посещавал с групи до този момент включват партизански паметници на бивша Югославия, посещения в АЕЦ „Чернобил“, военен тунел в Сараево и чешка църква, украсена с човешки кости. (Бел.ред. – вероятно става дума за църквата в Кутна Хора, в която има гирлянди от човешки черепи, но тя е сътворена в този вид през 1870 година).