София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експерт: Русия и САЩ са близо до война

Ситуацията е по-критична от времето на Виетнамската война

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ситуацията в отношенията между Русия и САЩ, на фона на събитията в Сирия, е на ръба на военен сблъсък,  ситуацията е по-критично и днес, отколкото е била между Москва и Вашингтон по време на войната във Виетнам или в ерата на кубинската ракетна криза, казва директорът на Института за изследвания в САЩ и Канада Валери Гарбузов за РИА Новости.

Руският посланик в Ливан Александър Засипкин в сряда каза по телевизионния канал "Ал Манар", че Русия си запазва правото да сваля всички ракети и да унищожи източниците на огън в случай на американска агресия срещу Сирия. По-късно американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че Русия трябва да е готова да свали ракети, изстреляни над Сирия. Според него, Руската федерация трябва да бъде подготвена, защото ракетите ще бъдат "добри, нови и" умни ".

По думите на Гарбузов от тези директни заплахи не личи дори страх от директен сблъсък между Русия и САЩ. Според него, когато няма усещане за опасност, "тогава всичко може да се случи". Той прогнозира, че ситуацията бързо се усложнява. "Ще свърши ли този край с пряк сблъсък между Русия и Съединените щати - искам да вярвам, че няма", каза Гарбузов.
Според експертът
цялата "сирийска история" навлезе в етапа на борба за бъдещето на СИР. По негово мнение започва "ключовата сцена" на борбата за онези, чиято сфера на влияние ще бъде Сирия.

"Ясно е, че Русия ще подкрепи Башар Асад, САЩ ще направи всичко, че ситуацията просто да ескалира. И днес никой не говори за някакъв изход или перспективите за постигане на споразумение ..", каза Гарбузов.