София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1200 лв. „Гражданска отговорност“ за системните нарушители на пътя

Каране в бус лентата и неправилно паркиране няма да водят до скок в полицата

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Шофьорите без нарушения на пътя ще могат да намалят цената на застрахователната полица „Гражданска отговорност“ с до 25%. Обратното важи за системните нарушители на правилата за движение по пътищата – те ще плащат с до 400% по-скъпа „Гражданска отговорност“. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв., а в най-лошия 1200 лв. ”. Това обявиха от  Комисията за финансов надзор при представянето на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус”.

Предварителните разчети на комисията сочат, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина „Гражданска отговорност”, тъй като ще попаднат в бонус класовете,  максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души.

От КФН обаче обмислят как да се промени текстът, който предвижда онези, които са извършвали сериозни нарушения и тяхната „Гражданска отговорност” е поскъпнала сериозно, например до 1200 лв., да не върви този грях с колата, когато тя се препродава.

Задължителната застраховка няма да скача заради дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата. Оскъпяването на полицата при превишена скорост пък ще бъде с около 10%, а при сериозно превишена скорост в населено място, може да стигне и до 30 на сто. Най-голямото наказание – плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт.

КФН започна интензивни срещи с браншови асоциации и неправителствени организации. Целта на тези срещи е в режим на диалог да се чуят конструктивни мнения, които да бъдат отразени в окончателния вариант на системата „бонус-малус“.

Опазването живота на българските граждани и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия е основната цел пред системата „бонус-малус“, посочват от комисията.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа.