София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Адски взрив във военни складове в Украйна

Евакуират хиляди, спрени са влаковете и полетите

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

В 3 часа тази сутрин е избухнал мощен взрив, последван от серия по-слаби взривове във военни складове близо до град Ичня, Украйна, в близост до границата с Русия. Започнала е мащабна евакуация на хиляди хора, спрени са полетите над района. От Въоръжените сили на Украйна уточняват, че засегнатата територия на военния арсенал е около 683 хектара. Властите не съобщават какви боеприпаси са се съхранявали на мястото на взрива, но отричат там да е имало химически оръжия.  Данни за пострадали към момента не се съобщават, предават украинските и руските медии. В зоната вече са влезли първите спасителни екипи. В радиус от 20 километра около мястото на инцидента движението на автомобилите и влаковете е спряно. Затворено е и въздушното пространство. Освен това, из цялата територия на областта и по границата с Русия са въведени ограничителни мерки. По данни на местната гражданска защита, евакуирани са около 10 000 души. За вероятните причини за извънредната ситуация информация не се съобщава, официално обаче е обявено, че премиерът Владимир Гройсман отива лично на мястото на страшния инцидент.

Само за последните две години в Украйна са станали няколко големи пожара във военни складове. През март 2017 година в Балаклея в Харковска област избухна пожар в склад за боеприпаси. Тогава бяха унищожени около 70% от боеприпасите. Основна версия за случилото се диверсия. През май 2018 година в този склад отново е имало инцидент. Също през 2017г. в складове в Калиновка се взривиха боеприпаси, последва огромен пожар, а от околните села са били евакуирани над 30 000 души. Тогава беше съобщено, че в складовете се съхраняват ракети и системи за залпов огън "Смерч", "Ураган" и "Град".