София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експонати от български музеи заминават за Норвегия

През есента те ще бъдат изложени в музея „Бригенс” в гр. Берген

7 годиниКултура 4 Боряна Райчева


Експонати от български музеи ще бъдат представени в гр. Берген, Норвегия, съобщиха от Министерство на културата. В периода септември - декември те ще бъдат изложени в музея „Бригенс”, който е домакин на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”.

За временната експозиция на българските ценности в Норвегия правителството е осигурило държавна гаранция в размер на 100 000 лв. Тя е валидна за времето от транспортирането на експозициите до Норвегия и обратното им връщане в България.

Експонатите, които ще участват в тази изложба, са част от експозициите на 12 български музея. Това са: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, историческите музеи в Казанлък и Свищов и Музейният център в Созопол, както и Регионалният археологически музей в Пловдив.