София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Екстрадираха от страната ни марокански гражданин

Той е издирван за терористична дейност

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Днес, с полет за Франция, от страната ни бе екстрадиран 35-годишен марокански гражданин, съобщиха от пресцентъра на МВР.  На 13 януари т.г. на ГПУ-Свиленград, след незаконно преминаване на държавната граница с Турция, българските гранични служители задържаха чужд гражданин, представил се със самоличност на сирийски гражданин. Той бе настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци - Любимец.

В рамките на извършената проверка бе установена и потвърдена самоличността на мъжа – марокански гражданин, както и че е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност, като член на организация ИДИЛ. След извършено официално запитване и потвърждаване на информацията от мароканските власти, идентификация на лицето и постъпило по дипломатическите канали искане за неговата екстрадиция, с решение на Окръжен съд-Хасково е допусната незабавната екстрадиция на мароканския гражданин по официална молба от 14 февруари т.г. от Апелативния съд на Рабат.

Съгласно постигната договореност между българските и марокански власти, днес служители на  Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“  и ГД „Охрана” при Министерство на правосъдието извършиха екстрадирането му от България.