Гледай
на живо

Екстремален индекс за пожароопасност е обявен в 9 области в страната

От БАН предупреждават, че пожарите са трудни за овладяване

В 9 области на страната има екстремален индекс за пожароопасност, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Степента на предупреждението важи за областите: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен и Ловеч. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

От Института уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Много голям индекс за опасност от пожари има в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново,Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Перник .

Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки с ретардан, препарат, който забавя разпространението на огъня, за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите, казват от БАН.