Гледай
на живо

„Екзакта“: Разликата между ГЕРБ и БСП е малко над 1 %

Патриотите са трета политическа сила с 10,5 на сто

На парламентарни избори ГЕРБ би получила 26.1% от имащите право на глас, а БСП – 24.9%. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 92 населени места на страната.

Проучването е проведено между 27 и 30 декември 2016 г. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю по домовете на респондентите. Това са данни получени с открит електорален въпрос, при който на респондентите не са предлагани имена на партии като възможни отговори.

Други косвени въпроси в изследването показват, че преднината на ГЕРБ пред БСП може да е и малко по-голяма – между 2% и 3%, посочват социолозите.

С електорален дял от 10.5% Обединените патриоти са трета политическа сила, а ДПС би получило малко над 4%. В края на 2016 г. РБ има електорална тежест от 3.5%. 3.3% е електоралният дял на „Воля” на Веселин Марешки, а 2.1% – на ДСБ самостоятелно.

21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират.

В масовите обществени представи има три политически партии, които разширяват влиянието си след президентските избори. Това са Обединените патриоти (според 55% от българите влиянието им нараства), партия „Воля” на Веселин Марешки (според 42% влиянието ѝ  расте) и БСП (според 39% от българите социалистите подобряват позициите си след президентските избори).