София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕЛЕКТРОНЕН РЕГИСТЪР НА ЗДРАВНАТА КАСА ДО КРАЯ НА 2015

БЮДЖЕТЪТ ЗА ЗДРАВЕ ОТГОВАРЯ НА НУЖДИТЕ НА ПАЦИЕНТА

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Болниците у нас разполагат със същите пари, както и миналата година. Няма място за притеснение, че средствата няма да стигнат за онкоболните и родилките. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в сутрешния блок на Нова тв. „Здравей България“.
2015 г. е преходна за болниците у нас. Но няма никаква опасност нито за родилките, нито за онкоболните, повтори той.
Бюджетът на здравната каса отговаря на нуждите на пациентите, а не на средствата, нужни на една болница, уточни Москов в коментара си за здравния бюджет за тази година.
Да, има много болници все още с мъртви души и без пациенти, каза той. Броят на болниците без пациенти на територията на нашата страна е около 27.
Средата на май започват обществените поръчки за изграждане на електронен регистър на здравната каса. Още в края на 2015 г. ще имаме пилотен регистър и ще започнем работа по него. Това каза министърът в коментара си за предстоящите нововъведения в сектор „Здраве“.
Бюджетът на здравната каса за тази година ще стигне до всички пациенти. Има еднакво правило за преразпределението му в различните болнични заведения. Нека и лекарския съюз, и пациентите бъдат спокойни, прикани Москов.
Считам, че екшънът в момента е в Министерството на здравеопазването, в Комисията, а не в телевизионния ефир. Затова аз не приемам телевизионни изяви през последните няколко месеца, обясни отсъствието си от публичното пространство Москов.
Следващата нормална доставка на инсулин за пациентите ще бъде през месец юли. Има вече план на Министерството и личните лекари, по който се работи. В момента тези хора преминават на друг тип инсулин до възстановяването на доставката, обясни той.
Обещанието на здравното министерство за доставка на Ривотрил е спазена, каза Москов във връзка с установените липси и на това лекарствено средство. Преди година и половина фирмата обясни, че спира доставките си за България по обективни причини. Вече Ривотрил в българската аптечна мрежа има и този проблем е решен.
Москов коментира и преразпределението на бюджета за здраве като заяви, че не става въпрос за спестяване, а за рационално използване на средствата за здраве след промените през март тази година. Тази методика трябва да изхрани бизнес мрежата.
В един малък град, например, има повече лица в кома, отколкото в София. Такъв е случаят с пациентите, приети на територията на град Лом. Това са хиляди левове повече за тази болница в малкия град, заради повечето настанени пациенти в това състояние.
Ако се гледа на болницата като индустриална линия за пари, то ще се получи тази ситуация, в която се намираме и в момента, заяви иронично Москов.
Първо ще стабилизираме бързата помощ, очерта приоритетите си Москов. Ние вече удвоихме екипите в столицата и вече можем да се похвалим с 27 такива. Другото, което обещахме е назначаване на млади лекари в болничните заведения у нас. Резултатът е над 200 деца, назначени на трудов договор като лекари само за този период. Ние обещахме и промяна в Закона за здравето – и това се случи, заяви още той.
Честит празник на всички пациенти, днес е ден на пациента, каза в заключение министър Москов.