София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елена Йончева: Реална опасност за България е намесата на Турция във вътрешнополитическите процеси на страната

Конференция на тема "Тероризмът и електронните медии" ще се състои в София

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българо-турската граница не изпълнява своята възпрепятстваща функция, това каза Елена Йончева в предаването „12+3“ на БНР. Тя сподели, че е била свидетел как група от 30-40 души минават безпрепядствено границата за около 10 мин. Йончева посочи, че тази ограда не е изградена спрямо средствата, които са отпуснати и проектите, които са били направени първоначално и допълни, че прокуратурата и ДАНС действително са се заели с разследване на този случай, защото той касае националната сигурност.

Относно правителствения доклад за национална сигурност Елена Йончева посочи, че той е прекалено общ и дълъг и не засяга темата за намесата на съседна държава във вътрешнополитическите процеси на България, което е реална опасност за страната ни, според нея.

„По време на изборите през 2016 година турската държава открито застана зад създаването на партия ДОСТ. Това го няма (в доклада), това е безпрецедентна намеса за последните 27-30 години в България, заяви Йончева.

Тя коментира и предстоящата конференция в София за тероризма и медиите, който е организиран от Международната академия за телевизия и радио и на който ще вземе участие и самата Йончева, като обясни че няма единно мнение за това какво трябва да е поведението на средствата за масова информация при отразяване на терористични актове.

„Много често, отразявайки терористичните акции, всъщност донякъде изпълняваме и задачата, която си поставят терористите, а именно: предизвикване на информационен психологически шок“, коментира журналистката.

Според нея медиите не могат да се противопоставят на терористите и основна задача на журналистите е да бъдат професионални журналисти, тъй като поръчковото отразяване на събитията създвава и различна политика на самата държава.