София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Еленко Божков за далаверите в енергетиката

Защо КЕВР не следи тези сделки?

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

За 17 секунди едни много отворени играчи на енергийната борса у нас спечелиха 17 милиона лева. По 1 милион на секунда е спечелен от продажбата на евтин ток от Козлодуй и препродажбата му на по-скъпа цена. Тази печалба формално е законна, но за целта е използвана вътрешна информация, която е в противоречие на регламента и подлежи на разследване и санкции.

По случая бе подаден сигнал от Федерацията на големите инстустриални потребители на енергия до КЗК, но към момента не са предприети никакви действия от комисията. Това каза пред „ЕвроДикоф“ енергийният експерт Еленко Божков.

„Има една платформа за търговия на електроенергия, която е за рамките на деня. По нея се наблюдават злоупотреби и манипулации на пазара“, обясни той и подчерта, че условията в тази платформа са в полза на този, който се появи пръв и иска да купи това, което другият иска да продаде.  „Какво прави КЕВР та не следи тези сделки?“, запита Божков.

По думите му информация изтича от държавни компании към малки купувачи за това кога ще бъде пусната на пазара енергия на изгодни цени и по този начин се реализират огромни печалби.