София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Елица Николова ще е новият член на Управителния съвет на БНБ

Николова е била секретар на президента Росен Плевнелиев

8 годиниПолитика 41 Боряна Райчева

Елица Николова ще е новият член на Управителния съвет на Българска народна банка. Президентът Росен Плевнелиев обяви своята номинация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Елица Николова е родена на 24 юли 1974 г. в София, магистър по "Международни икономически отношения и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. Преминала редица обучения в областта на публичните финанси към Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, Дъблин, Париж, Барселона и Копенхаген. Владее английски, немски и руски език.

Елица Николова притежава богат професионален, административен и управленски опит. Заемала е длъжността заместник-главен директор на Генерална дирекция "Програмиране на регионалното развитие". През юли 2011 г. е назначена за началник на политическия Кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството. На 23 януари 2012 г. с Указ на президента на България е назначена за секретар на президента по икономика, развитие на регионите и инфраструктура.

За номинацията на Елица Николова за член на Управителния съвет на БНБ е уведомен управителят на Българска народна банка Димитър Радев. Мандатът на Николова ще започне на 17 юни 2016 година.