София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ема Хопкинс сподели разочарованието на Борисов от медиите

На места убийството на Виктория било отразено ужасяващо

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Вчера премиерът Борисов се срещна с посланиците у нас по повод убийството на журналистката Виктория Маринова. Британският посланик Ема Хопкинс призна пред Нова телевизия, че в някои медии отразяването на убийството младата жена е било ужасяващо.

По думите й подобен истеричен отзвук в медиите се получава, когато има липса на надлежно разследване за установяване на връзките. Тя обаче подчерта, че пресата е свободна и невинаги политиците харесват това, което медиите казват, но е важно журналистът да си свърши работата правилно.

Британският посланик коментира и положението на Великобритания покрай Brexit, като посочи, че страната й в момента се намира в много критичен етап на преговорите, тъй като следващата седмица има срещйа на европейските лидери в Брюксел.

Великобритания се притеснява Европа да не се озове в ситуация без сделка.

Все още Лондон има опасения за сделката в областта на сигурността, както и в бъдещото икономическо партньорство с Европейския съюз. „Призоваваме европейските страни да работят с Брюксел, за да можем да постигнем всеобхватна рамка в областта на сигурността“, посочи Ема Хопкинс.

На въпрос какво ще се случи с българите, които работят и учат във Великобритания, тя посочи, че при постигането на сделка правата на тези 120 000 българи са защитени и те ще продължат да пребивават необезпокоявано в страната. Но, ако няма постигнато споразумение с ЕС, тогава не е ясна съдбата на всички чужди граждани, които живеят и работят в Обединеното кралство.