София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕНП иска обяснение от Борисов за ЧЕЗ

Оставката на Теменужка Петкова е необяснима за партията

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейската народна партия иска премиерът Бойко Борисов да даде обяснение по казуса с продажбата на ЧЕЗ. Според депутатите няма начин той да не е знаел за развоя на сделката.
 
„Посочените действия на държавата по сделката за ЧЕЗ нямат нищо общо с функциите на контролните органи като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране. Още повече, че за продажбата на ЧЕЗ се говори от една година. Не можем да приемем, че премиерът Бойко Борисов тепърва научава за сделката с ЧЕЗ и няма подробности за казус. Това засяга националната сигурност на България”, посочват от ЕНП.
 
В отвореното писмо до Борисов се посочва още, че ако все пак компетентните органи не са си свършили, както трябва работа, то от ЕНП очакват незабавни оставки в съответните структури и изтъкват, че такива е трябвало да има още преди финализирането на продажбата, ако има данни за противоправни действия. Ако пък няма такива, то на каква база е приета оставката на Петкова питат от партията. 
 
„В този смисъл оставката на Теменужка Петкова остава необяснима за гражданите. Това бе така до днес, когато на премиера „ненадейно му хрумна идеята“ за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене“ на стойност 20 млрд. лева. С този ход третото правителство на Борисов се изправя срещу решение на първото правителство на Борисов и изхвърля от редиците си човекът, ръководил проверката на Агенцията за държавен финансов контрол, която установи милиони злоупотреби в проекта АЕЦ „Белене“. ЕНП не е адвокат на нито един министър на ГЕРБ, но защитава истината, а не задкулисието и парите на българските граждани. Очакваме публичен отговор от премиера Бойко Борисов по повдигнатите от нас въпроси”, заявиха от ЕНП.