София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕНЬОВДЕН В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА

ДЕЦА И РОДИТЕЛИ УЧАСТВАХА В ИГРИ И БЕСЕДИ ЗА СВОЙСТВАТА НА БИЛКИТЕ

9 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Университетската ботаническа градина посрещна деца и техните родители, за да отпразнуват празникът на билките Еньовден. Събитието, което за четвърта поредна година се организира от Софийска вода, имаше за цел да запознае децата с различните билки и техните свойства по интересен и интерактивен начин. Най-младите имаха възможност да научат за лечебните растения, как да ги разпознават и как да ги пазят докато ихграеха и се забавляваха в красивата градина.
Заедно с ботаниците, деца до 12 годишна възраст търсиха билки, изрязваха картинки и слушаха за кръговрата на водата, докато техните родители имаха възможност да участват в беседа, организирана специално за тях.
Смята се че корените на празника идват от Славяните. Еньовден се счита и за предвестник на зимата. Прието е, че от днес денят започва да намалява, като слънцето пада по-ниско на хоризонта и зимата постепенно започва се приближава.
В различните части на страната съществуват специфични традиции, свързани с празника – за плодородието, здравето, семейството и бъдещата женитба.
Най-важният обичай е брането на билки. Днес се събират 77 билки и половина, която е предназначена за нелечима болест.
Вярва се, че защото на 23-ти юни слънцето е гряло най-дълго, има най-голяма магическа сила и е заредила всички лечебни растения. Отивайки да берат билки на изгрев, момите са наблюдавали сенките си. Ако са цели, това предвещавало здрава и успешна година. След това те се търкаляли в ливадите, окъпани в роса и се миели в потоци и реки, защото вярвали, че там се е потапяло слънцето. От събраните билки се свивали венци, през които всички са минавали три пъти за здраве и дълголетие.