София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП призова ЕС да прекрати преговорите с Турция за членство

Анкара трябва да измени конституционната си реформа

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейският парламент прие резолюция по отношение на Турция, по време на пленарната сесия в Страсбург, която призовава страните от ЕС и Еврокомисията да прекратят преговорите с Анкара за присъединяване на страната към Европейския съюз, ако властите не внесат изменения в конституционната реформа.

Гласуването беше предавано от видеослужбата на Еврокомисията. В подкрепа на резолюцията, носеща препоръчителен характер гласуваха 447 депутати, „против“ - 64.

„Европарламентът призовава комисията и страните-членки в съответствие с рамките на преговорите незабавно да преустанови преговорите за присъединяване на Турция, ако пакетът с конституционни реформи бъде реализиран без изменения. Вземат се предвид забележките на Венецианската комисия по конституционна реформа, че предложените поправки не съответстват на основните принципи за разделяне на властта, не гарантират адекватни проверки и баланс, също не отговарят и на Копенхагенските критерии“, се казва в резолюцията.