София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП призова Лондон да изясни позицията си за Брекзит

Настоящото споразумение било „справедливо и не може да бъде преразгледано“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейският парламент призовава британските власти през следващите дни да изяснят позицията си по отношение на оттеглянето на кралството от Европейския съюз, преговорите по което спряха поради отказа на парламента на страната да ратифицира споразумението за Brexit. Това се посочва в изявлението на координационната група на ЕП относно излизането на Великобритания от общността, разпространена в четвъртък в Брюксел, предаде ТАСС.

Координационната група на Европейския парламент по Brexit обсъди днес състоянието на преговорите в светлината на важното гласуване в британския парламент. „Групата на ЕП вярва, че правителството на Обединеното кралство, след като отхвърли споразумението в парламента, трябва да работи заедно с всички политически партии, за да "преодолее този застой". Тя очаква британската страна да се върне възможно най-скоро с положително и жизнеспособно предложение за по-нататъшни действия," се отбелязва в комюникето.

Според Европарламента настоящото споразумение за Brexit е "справедливо и не може да бъде преразгледано". „Това особено важи за въпроса със Северна Ирландия като част от митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар след началото на преходния период на Brexit, тъй като това е гаранция за запазване целостта на единния пазар“, посочва  координационната група и настоява, че без подобна опция за сигурност Европейският парламент няма да одобри споразумението за Brexit.