София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП призова за временно спиране на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС

Европейският парламент прие резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Европейският парламент гласува с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 "въздържали се"
замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.  Резолюцията има незаконодателен характер.

В документа се посочва, че ЕС и ЕП са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законното право на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на участвалите в този опит.

Турция е важен партньор и от Анкара се очаква да спазва най-високите стандарти по отношение на демокрацията, принципите на правовата държава, зачитането на правата на човека, основните свободи и правото на справедлив съдебен процес.

Използването на репресивни мерки от страна на турското правителство нарушава основните права и свободи, защитавани от турската конституция и противоречи на Международния пакт за граждански и политически права, пише в резолюцията.

След опита за преврат турските власти са задържали 10 членове на парламента от опозиционната Демократична партия на народите, както и около 150 журналисти. Към задържаните се прибавят 2386 съдии и прокурори и 40 000 други турски граждани.

129 000 държавни служители или са временно отстранени от длъжност, или са уволнени, като срещу повечето от тях няма повдигнати обвинения.

ЕП отбелязва, че турският президент Реджеп Ердоган и турското правителство са правили изявления за възстановяването на смъртното наказание. 

В случай на сериозно и постоянно нарушаване от страна на Турция на принципите на демокрация, свобода, зачитане на правата на човека, основните свободи и принципите на правовата държава, на които се основава ЕС, Европейската комисия, по собствена инициатива или по искане на 1/3 от държавите в ЕС може да препоръча спирането на преговорите и да предложи условия за тяхното възобновяване.

ЕП осъжда репресивните мерки, предприети в Турция след неуспешния опит за военен преврат през юли 2016 г. Призовава ЕК и държавите от ЕС да пристъпят към временно замразяване на текущите преговори за присъединяване с Турция, като потвърждава ангажимента си да запази връзката на Турция с ЕС.

ЕП заявява, че възстановяването на смъртното наказание в Турция би довело до официално преустановяване на процеса на присъединяване.

Турция не е изпълнила седем от общо 72 изисквания за отпадането на визовия режим с ЕС, добавят евродепутатите.
ЕП призовава ЕК за увеличаване на подкрепата за демокрация и права на човека за турското гражданско общество. ЕП смята, че действията на правителството в Анкара отклоняват Турция от европейския й път.