София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕП прогнозира отмяна на „брекзит“ след изборите във Великобритания

"Ако Великобритания иска да остане, ще бъде в полза на всички"

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че процесът на отделяне на Великобритания от ЕС, можете да даде заден ход, ако на предстоящите парламентарни избори британците изберат ново правителство.
Предсрочните избори няма да се отразят на Brexit, увери от своя страна говорител на Мей.
През лятото на 2016 британците гласуваха за оттегляне от ЕС. Процедурата на Brexit започна на 29 март, когато Тереза Мей официално уведоми ръководството на ЕС за началото на прилагането на член 50 от Договора от Лисабон и трябва да приключи в края на март 2019-та.
Ако Великобритания иска да се оттегли след изборите, процедурата е много проста, каза Таяни в интервю за вестник Guardian.
Ако Великобритания иска да остане, ще бъде в полза на всички, а аз ще бъда много щастлив, добави той.
В сряда британският парламент подкрепи предложението на премиера Тереза Мей на 8 юни да бъдат проведени предсрочни избори. Мей вярва, че това ще помогне за обединението на страната преди предстоящите преговори с ЕС по Brexit, заяви говорителят на министър-председателя.