София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕП с ултиматум към Словакия

Искат ново разследване за изчезнали журналисти

6 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Евродепутати настояват Словакия да възобнови разследването на два случая с мистериозно изчезнали журналисти, писа електронното издание "Словак спектейтър". Репортерът Мирослав Пейко от в. "Хосподарски новини" е в неизвестност от март 2015 г., а колегата му Павол Рипал от частния тв канал "Маркиза" го няма от 2008 г. Разследванията не са довели до резултати и затова евродепутатите, които посетиха Словакия в началото на март след убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова, настояват работата на полицията по двата случая да бъде възобновена.

Делегацията на ЕП от шестима евродепутати е изискала цялата информацията за мистериозното изчезване на двамата словашки журналисти. По време на пленарната сесия на ЕП миналата седмица в Страсбург депутатите поискаха Европол да се ангажира с разследването на убийството на Куцяк, който в последния си материал разкри връзки между политически елит в Словакия и италианската мафия. Полицията все още не е открила извършителя, но смята, че Куцяк е ликвидиран заради работата си.
Миналата седмица на пленарна сесия евродепутатите проведоха дебат за защитата на журналистите и поискаха разследване на ниво ЕС на убийството на журналиста Ян Куцяк. Те се обявиха за независимо и задълбочено разследване с пълноценното участие на Европол и настояха за по-добри европейски и национални правила за гарантиране на безопасността на журналистите и за по-ефективен надзор за това как се изразходват европейските фондове. Дебатът се позова на заключенията на делегацията от шестима евродепутати, която посети Словакия на 8 и 9 март, за да се запознае с положението на място. Той ще бъде приключен с резолюция, която ще бъде гласувана на следващата пленарна сесия от 16 до 19 април в Страсбург.
Междувременно десетки хиляди словаци се събраха в петък късно вечерта на антиправителствен протест в Братислава въпреки оставката на премиера Роберт Фицо, предадоха информационните агенции. 65 000 души бяха на улицата според организаторите. Демонстрациите продължават почти месец след убийството на Ян Куцяк и приятелката му. Словаците са недоволни от управлението на страната и настояват за провеждането на нови парламентарни избори. Те искат също така бързо разкриване на двойното убийство, както и да се сложи край на корупцията и мафията, завладели страната. Оставката на Фицо не успя да потуши гнева на хората, тъй като новият премиер Петер Пелегрини е от неговата партия "Смер" и според словаците той ще продължава да управлява чрез приемника си.