София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Случаите на морбили в Пловдив се увеличават

Регистрираните случая на морбили в Пловдив са общо 42

7 годиниЗдраве 14 Боряна Райчева

Към този момент 11 болни от морбили са настанени за лечение в Инфекциозната клиника в Пловдив. Сред страдащите от заболяването има две жени – на 31 и 54 години, и 9 деца на възраст от 7 месеца до 4 години. До вчера пациентите с морбили в клиниката са били 15, като от тях четирима са били изписани днес – 1 жена и 3 деца.

" При липса на други случаи на морбили в страната не може да говорим за епидемия. В момента можем да кажем, че това е епидемичен взрив“, коментира д-р Милена Коларова, началник на отдел “Противоепидемичен контрол” РЗИ- Пловдив.

На страницата на РЗИ-Пловдив се съобщава, че регистрираните случая на морбили в Пловдив са общо 42. Лабораторно потвърдени са 21, 2 проби са отрицателни, 1 пациент е с променена диагноза - „рубеола”, и за 18 случая се чакат все още резултатите. Според специалисти ситуацията се променя динамично, всички случаи се проучват специално и се дават противоепидемични съвети.