София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Епидемия от хепатит А има в град Раковски

Родителите искат да бъде ограничен достъпът на роми до училищата

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Епидемия от хепатит А има в град Раковски. Към момента в града са регистрирани около 100 случая на заразната болест. Днес родители излязоха на протест. Не искат да пускат децата си на училище. Според тях заразата идва от ромската махала в Раковски. Поради това родителите са категорични - те искат да бъде ограничен достъпа на роми до училищата и детските градини в града.

Родителите са безкрайно притеснени за здравето на децата си. Пред Нова телевизия една от протестиращите майки заяви, че в класа на дъщеря ѝ има вече два случая на зараза. "Правим изследвания всяка седмица, но не знаем дали е била заразена, защото инкубационният период е много голям", добави майката.

Друга майка съобщава, че в градината, която посещава детето ѝ, вече има 5 или 6 случая на заразени деца от хепатит А. Жената е категорична, че не желае да живее в постоянен страх за здравето на децата си. По думите ѝ всяка сутрин тя изпраща децата си с препоръки постоянно да си мият ръцете, да внимават какво докосват и да пазят хигиена.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров заяви, че общината е предприема всички възможни мерки по обезопасяването на града от епидемията. "Вече правим всичко, за да ограничим разпространението на болестта. Предписано е да се дезинфекцират училищата и детските градини", посочи той.

От Регионалната здравна инспекция обаче посочват, че общината не си върши работата. Епидемията е обявена още на втория констатиран случай на хепатит А, а всички заразени са били хоспитализирани и изолирани. Инспекцията е препоръчала на кмета и лекарите в града да провеждат дезинфекция във всички заведения за обществено ползване. Според представител на РЗИ обаче инспекцията няма работа да дезинфекцира в огнището на заразата. Действията в ромската махала трябва да се предприемат от общината, защото всяка община разполага с дезинфекциозна служба и станция, която трябва да извършва дезинфекцията.