Гледай
на живо

"Епидемия" от СПИН в Русия и Украйна

В Източна Европа болестта е по-разпространена от Африка

Навсякъде по света намаляват новите случаи на СПИН. С едно единствено изключение: Източна Европа. В Русия и Украйна болестта се разпространява толкова бързо, че експертите са шокирани и говорят за „епидемия“, пише „Дойче веле“.

Силвия Урбан от организацията „Германска помощ за болните от СПИН“ говори за "катастрофа": през 2016 година повече от 100 000 души в Русия са се заразили с вируса ХИВ. В Германия, която има два пъти по-малко население, инфекциите са били 3 200, т.е. около 30 пъти по-малко отколкото в Русия. Освен това в света прогресивно намаляват случаите на нови зарази от СПИН - от 2000 г. насам броят им е спаднал с 1/3, а смъртните случаи са намалели наполовина. С едно единствено изключение - Източна Европа. Силвия Урбан припомня, че разпространението на вируса ХИВ може да бъде ограничено ефективно чрез по-силна превантивна защита и пробните изпитания на нови лекарствени схеми.

В Русия обаче нещата са по-различни, казва тя и пояснява: "Там хората от т.нар. рискови групи биват преследвани и дискриминирани. Темите "секс" и "хомосексуалност" са табуизирани. Средствата за борба с вируса на СПИН са ограничени, а неправителствените организации, които получават дарения от чужбина, са преследвани от държавата. А тъкмо неправителственият сектор играе ключова роля за превенцията на болестта, показва например германският опит“, обяснява Урбан.

"Можем много да научим от Германия“, убеден е също и ръководителят на руския Федерален център за борба със СПИН Вадим Покровский. Той посочва, че приемането на наркотици си остава основният начин за разпространение на вируса ХИВ в Русия. И понеже много от наркоманите са хетеросексуални мъже, те застрашават и своите партньорки, казва експертът. По негова информация, между 3 и 4 процента от руските мъже на възраст от 30 до 40 години са носители на вируса ХИВ.

Заместник-директорът на организацията UNAIDS Луиз Лурес  твърди, че в Източна Европа положението днес е по-тежко дори от това в Африка. "Ако страните от региона не намерят бързо средства за спиране на разпространението на вируса на СПИН, след време ще бъдат необходими много повече пари и усилия", предупреждава експертът.