София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Епидемията от африканска чума се разраства

Русия спря вноса на свинско месо от нас

5 годиниАгро 7 Боряна Райчева

Проблемът с разпространението на африканската чума по свинете се задълбочава. От Русия вече обявиха,че спират вноса на свинско месо и прасета от България.

Към момента у нас е потвърдено още едно огнище на чума по свинете в провадийското село Тутраканци, където бяха убити десетки домашни прасета.

„В Брюксел вече втори ден тече конференция, на която дискутираме мерките срещу африканската чума. Ситуацията е повече от критична“, каза пред Нова телевизия зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Той обясни, че на този етап се препоръчва на стопаните да не гледат прасета в „задния си двор“ и животните да бъдат заклани навреме.

По думите на зам.-земеделския министър най-рискови са прасетата, чиито стопани са ловджии, които може да донесат у дома си болна дива свиня. „Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората трябва да знаят това”, каза Янко Иванов.

Заплаха от африканската чума идва и от другата страна на река Дунав. В близкото до Русе Гюргево вече има заразени животни. Заради непосредствената близост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В района е създаден кризисен щаб. Извършва се дизинфекция и на Дунав мост, а месата, които се пренасят на митницата, се кофискуват.

„По-добре хората да разберат, че е важно в следващата година да не гледат в личните си стопанства прасета, защото там контрол няма и има опасност да се разнесе заразата“, каза областният управител на Русе Галин Григоров.