София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ер Франс отменя полети заради стачка

Стачкуват и железничарите във Франция

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Стачка на персонала на авикомпания „Ер Франс“ започва днес. Френската компания заяви, че очаква да оперира само 75% от полетите си по време на днешния протест. Една четвърт от тях ще бъдат отменени.

Авиокомпанията заяви, че планира да експлоатира 70% от своите полети на дълги разстояния, 67% от средните си полети до и от летище Шарл де Гол в Париж и 85% неговите полети на кратки разстояния. Компанията съобщи, че една трета от пилотите, една пета от кабинния екипаж и 15% от наземния персонал ще участват в тази стачка.

Стачката на синдикатите на Ер Франс доведе до отмяната на полетите между летище Шарл де Гол в Париж и летище София на 3 април 2018 г., съобщи Sofia globe.

Още стачки са насрочени за 7 април, 10 април и 11 април, след сривове през март, тъй като „Ер Франс“ се бори да постигне споразумение със синдикатите за увеличаване на заплатите на служителите си.

От вчера във Франция започна и тримесечна стачка в железопътния транспорт на Франция, която ще засегне и някои превози в Европа. Три от четирите основни синдиката на железничарите призоваха за стачни действия от понеделник вечер - стачни действия ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни.

По първоначални оценки днес ще стачкуват над 75% от машинистите. Това означава, че един от осем влака ще се движи нормално. Ще има и затворени линии.

Протестът е срещу готвени реформи в националната железопътна компания на Франция, които някои виждат като първи етап за нейната приватизация.