София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Африн е освободен от терористи

Операция „Маслинова клонка“ в града е приключила успешно

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че град Африн е бил освободен от терористи, съобщи анадолската агенция, цитирана от ТАСС .

В 08:30 часа на 18 март турските въоръжени сили и силите на сирийската опозиция поеха контрола над град Африн като го прочистиха от терористите, се казва изявление на анадолската агенция.

По-рано Ройтерс съобщи, че формациите на сирийската опозиция са влезли в Африн и са поели контрол върху някои части от града в рамките на операцията на "Маслинова клонка" на турските въоръжени сили. Както каза и представителят на анадолската агенция, войниците от SSA влязоха в Африн преди зазоряване от север, изток и запад в този град и не се сблъскаха с никаква съпротива, пише Ройтерс.

Преди това НТВ съобщи, че войските на SSA започват да влизат в Африн в неделя сутринта като част от операцията на турската армия "Маслинова клонка". Според телевизията турските военновъздушни сили извършват полети за наблюдение над Африна, а след това сирийските сили са обсадили югоизточната част на града. Каналът отбелязва, че са успели да завземат един от деветте централни квартала на града, но те не са срещнали съпротива.

Генералният щаб на турските въоръжени сили започна 20 януари перацията по "Маслинова клонка" срещу кюрдските сили в Африн, които Анкара смята за терористи.