София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган и Путин се договориха за среща

Русия и Москва в обща борба срещу тероризма

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Разговорът между Ердоган и Путин е "много продуктивен и положителен." Това съобщава телевизия НТВ, позовавайки се на източници, близки до турския лидер. Телефонният разговор е продължил около четиридесет минути.
Източник от администрацията на президента на Турция информира, че по време на разговора Путин и Ердоган са се съгласили на лична среща.
Двамата президенти са се договорили да поддържат двустранни контакти и да се предприемат стъпки за нормализиране на отношенията между двете страни.
Руският президент Владимир Путин обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган премахването на ограниченията за посещение в Турция от страна на руските туристи, информира пресслужбата на Кремъл.
Руският лидер заяви, че ще възложи на правителството да започне преговори със съответните турските власти, за да се възстанови взаимноизгодното сътрудничество в търговията, икономиката и други сфери, се казва в изявлението.
От Кремъл заявиха, че турското правителство трябва да предприеме "допълнителни стъпки, за да се гарантира сигурността на руските граждани."
Путин и Ердоган също така са подчертали важността на сътрудничеството в борбата срещу тероризма и решаването на регионалните проблеми, информираха от Анкара.
Последният път, когато двамата лидери са говорили, е през ноември миналата година на срещата на върха на "Големите 12" в Анталия, Турция. Само няколко дни след това турски изтребител руски бомбардировач Су-24. По думите на Ердоган веднага след инцидента той се е опитал да се обади на Путин, но той не е отговорил.
Преди няколко дни Ердоган изпрати писмо до Путин, в което се извини за сваления Су-24. Турският лидер изрази съболезнованията си по повод смъртта на пилота Олег Пешков и каза, че властите не искат да развалят отношенията си с Москва.
По-късно премиерът Бинали Йълдъръм каза, че Турция е готова да компенсира щетите от сваления руски самолет. Въпреки това в рамките само на няколко часа той върна думите си назад, като уточни, че това е само извинение.
Писмото до Кремъл Ердоган нарече „важна стъпка за нормализиране на отношенията между двете страни“. В същото време Дмитрий Песков, заяви, че решаването на всички проблеми няма да бъде възможно в рамките на няколко дни. Путин от своя страна също отправи съболезнованията си към турския народ заради убийствения атентат от вчера вечерта, при който загинаха над 40 души, а над 240 бяха ранени.