София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕРДОГАН И ПУТИН ЩЕ ОБСЪДЯТ ТУРСКИ ПОТОК

СРЕЩАТА МЕЖДУ ЛИДЕРИТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В МОСКВА

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Днес се очаква турският президент Реджеп Ердоган да бъде на посещение в Москва, на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Основен акцент на срещата между двамата лидери ще бъде обсъждането на проекта за газопровод Турски поток, който беше предложен на Турция вместо спорния Южен поток.

Според информация на турски медии на срещата между Анкара и Москва ще бъдат обсъждани още няколко теми, сред които сирийската криза, нападенията на терористичната групировка „Ислямска държава“ и ситуацията в Украйна. Проектът за газопровода бе планиран да бъде открит през 2016 година, но Турция обяви, че го замразява по вина на руската страна. Москава беше категорична, че очаква проблемът да бъде разрешен с избирането на новото правителство в Турция на предстоящите избори на 1-ви ноември. Посещението на Ердоган в руската столица ще съвпадне с церемонията за откриването на реконструираната Съборна джамия в града. Съборната джамия в Москва е построена през 1904 година и е най-голямата е Европа. Площта на сградата през годините е увеличена, като в момента тя побира около 10 000 души.