София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган иска прекрояване на границите

Лозанският договор урежда границите на Турция със съседните държави

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ в навечерието на първото си посещение като държавен глава в Гърция турският президент Реджеп Ердоган поиска преразглеждане на Лозанския договор, който урежда основно отношенията и границите между Гърция и Турция, но също така и границите с България.

Лозанският договор е подписан през 1923 година след войната на Турция с Гърция и е подписан от страните-победителки в Първата световна война, но без САЩ. Макар България да не е страна по него, документът урежда и българската граница с Турция. Освен това в договора има клаузи, посветени на малцинствата в Турция и Гърция.

Според Ердоган Лозанският договор не действа, поне ще се отнася до малцинствата, тъй като мюсюлманското малцинство в Гърция не е свободно да си избира религиозни водачи. Турският президент обаче иска преразглеждане и на други точки в договора, включително тези за границите.

Основен акцент в неговата теза, освен правата на мюсюлманите в Гърция, е старият териториален спор за няколко острова в Егейско море, които са причина за напрежение между Анкара и Гърция от години.

В интервюто Ердоган не споменава изрично България.

Турският президент е изказвал подобни тези и по-рано, но по време на вътрешнополитически събития.

Ердоган е на посещение в Гърция, като това е първа визита на турски държавен глава от 65 години насам.