София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган иска референдум за членство в ЕС

Турция „чака пред вратите на ЕС“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Референдум за членство в ЕС иска турският президент Реджеп Ердоган. Той добави, че ще обсъди такава стъпка с колегите си, а след това ще се допита до 81 милиона души. Той напомни, че Турция „чака пред вратите на ЕС“ от 1963 година. „Сега е 2018 година, а ЕС още ни баламосва, заяви Ердоган, цитиран от турското издание „Стар“.

Ердоган припомни и срещата му с европейските лидери в САЩ, от които е поискал да бъдат откровенни с Турция. Ердоган е призовал, цитирам: „Ако ще ни взимате, взимайте ни, ако няма да ни взимате, кажете ни, ние да вървим по нашия път, вие – по вашия. Нека не с еуморяваме взаимно.

Държавният глава на Турция коментира и Сирия, като категорично заяви, че Турция няма да напусне Сирия, докато сирийският народ не участва на избори.

Темата е водеща и за в. "Йени бирлик" днес. Изданието извежда на преден план думите на Ердоган: "Колкото е силен ЕС, толкова силна е и Турция. Колкото те ще допринесат за нас, толкова и ние ще допринесем за тях".

"Отговаряй, Рияд!", призовава в заглавие на първа страница днес в. "Карар" по повод на изчезването на саудитски дисидент и журналист в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.