Гледай
на живо

Ердоган, Макрон и емирът на Катар обсъдиха кризата в Доха

На 5 юни редица страни прекратиха отношения с емирството

Ердоган, Макрон и емирът на Катар обсъдиха кризата в Доха Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с френския президент Емануел М... thumbnail text

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с френския президент Емануел Макрон и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, в който призова за диалог в името на разрешаването на кризата в Катар, информира вестник "Хюриет", позовавайки се на източник в президентската администрация.
Според източника лидерите на трите страни са обменили мнения относно кризата около Катар с оглед незабавното прекратяване на напрежението в региона.
Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Доха на 5 юни и прекъснаха цялата комуникация с Катар, като го обвиниха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. По-късно дипломатическите си отношения с Катар скъсаха и Малдивите, Мавриций, Мавритания. Йордания и Джибути са намалили нивото на своята дипломатическо представителство в Катар. Сенегал, Нигер и Чад обявиха отзоваването на посланиците си.