София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган на историческо посещение в Гърция

Турски президент за първи път при съседите от 65 години

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес и утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е на посещение в Гърция - визита, каквато турски държавен глава не е правил от 65 години - и в страната са въведени засилени мерки засигурност. Очаква на дневен ред да са теми като мигрантската криза, енергетиката, отношенията с Европейския съюз и спора за няколко егейски острова, заради които през 90-те години Атина и Анкара бяха на ръба на война.
Ердоган вече е бил в Гърция, но като премиер, какъвто беше до средата на 2014 г. Според някои анализатори посещението е важно за президента заради възможността да "деескалира" отношенията си с Европейския съюз и да покаже "по-умерено лице". Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън същевременно каза пред репортери, че целта е да се "развият и задълбочат" връзките между съседите и че те "са поели значителни отговорности в решаването" на мигратската криза. Говорител на властите в Атина също допусна, че пристигането на държавния глава може да "подобри специалните отношения, както между Гърция и Турция, така и между Турция и ЕС."
Министърът за гражданска защита Никос Тоскас събра гръцки и турски представители на сектор "сигурност", за да обсъдят мерките и антуража на Ердоган, който според източници на изданието ще е от над 200 души. Над 60 турски служители са в Атина от понеделник, а други 60 - в Комотини, където той планира да се срещне с представители на мюсюлманското малцинство.
От гръцка страна ще го охраняват 2800 полицаи, специални сили и сапьори. По път му ще има снайперисти. В Атина са забранени всякакви протести, докато трае визитата му. Посещението се провежда ден след годишнината от убийството на ученика Алексис Григорополус от полицай, който по това време не е бил на работа. По повод на събитието имаше две шествия, едното от които завърши с безредици.