София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган обвини Джон Болтън в клевета

Не били верни твърденията, че Турция се бори с кюрди в Сирия

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турция може да стартира операция срещу кюрдски формирования в Северна Сирия по всяко време след посещението на арабската републиката от съветника на американския президент за националната сигурност Джон Болтън. Тази възможност бе съобщена във вторник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Операцията в северната част на Сирия може да започне по всяко време след края на посещението на американската делегация. Мога по всяко време да водя преговори с Тръмп", каза Ердоган, цитиран от вестник " Йени Сафак " .

В турската столица Анкара пристигна американска делегация начело с Джон Болтън. Делегацията ще проведе срещи с президента Ердоган и с други отговорни турски представители. Предвижда се да бъде обсъдена ситуацията в Сирия в контекста на изявлението на американския президент, че изтегля военните на САЩ от размирната страна. В навечерието на визитата обаче Болтън заяви, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите. Именно тези думи на Болтън провокираха изявлението на турския президент Ердоган.

По време на реч пред парламентаристите във вторник Ердоган разкритикува изявлението на Болтън, направено по време на посещението му в Израел.  "Твърденията, че Турция се бори с кюрди в Сирия, са обидни клевети. Не можем да се съгласим с изявленията на Болтън. Тези, които разпространяват клевета, се опитват да играят върху настроението на световната общност," заяви турският лидер и допълни, че Турция не може да приеме изказването на Болтън за необходимостта да се гарантира сигурността на кюрдите в Сирия.

Турският президент подчерта, че Анкара няма да може да прави компромис по въпроса за кюрдската милиция. Турският лидер нарече твърдението на Болтън неприемливо и решението за ново условие за изтеглянето на американските войски от Сирия е сериозна грешка.

Ердоган също обяви готовността си да се мобилизира за елиминирането на терористичните организации в Сирия.