София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган одобри споразумението за "Турски поток“

Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 милиарда евро

7 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закон за ратификация на споразумението с Русия за изграждането на газопровода "Турски поток". Това се посочва на сайта на президента. Законът е публикуван за подпис на президента в официалния държавен вестник Resmi Gazete.
Турските власти са одобрили междуправителственото споразумение, което премахва всички правни ограничения за практическото му прилагане. В навечерието на това решение премиерът Бинали Йълдъръм припомни, че на 2 декември турският парламент ратифицира споразумението за проекта "Турски поток". Той отбеляза, че в момента Анкара чака ратификация от страна на Русия.
"Турски поток" беше обявен от руските власти през декември 2014 г. като заместител на "Южен поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени. Строителството на газопровода беше замразено през декември 2015, след като турски ВВС свали руски бомбардировач Су-24 бомбардировач по време на операция в Сирия.
На 9 август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви след лична среща с президента Владимир Путин, че Анкара е готова да изпълни проекта за газопровод с Русия. Тогава той обяви готовността на страната да сподели с Русия половината от цената за изграждането на наземната част на "турски поток".
На 10 октомври Москва и Анкара подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода "Турски поток". Документът беше подписан от руския министър на енергетиката Александър Новак и турския му колега Брат Албайрак в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.
Проектът включва изграждането на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Дължината на морската част на газопровода трябва да бъде около 910 км., сухоземната част в турската територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 милиарда евро. Газовите доставки на първия участък от газопровода ще бъдат изцяло използвани за турския пазар.