София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган пристигна на посещение в Германия

Очакват се редица протести в германски градове

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Германия днес на едно противоречиво тридневно държавно посещение, за което и двете страни се надяват да помогне за възстановяване на отношенията, които бяха влошени  през последните години. Това е първото държавно посещение на Ердоган в страната като президент.

Той ще има срещи със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер, както и с канцлера Ангела Меркел, съобщават световните агенции.

Меркел, чиято страна е домакин на тримилионна турска общност, многократно е подчертавала значението на добрите отношения с Анкара, партньор, на който тя разчита, за да помогне да се спре потокът от мигранти, пристигащи на европейските брегове. Очаква се разговорите между германския канцлер и турския президент да са съсредоточени върху конфликта в Сирия.

Ердоган бе посрещнат с военни почести и при извънредни мерки за сигурност.

Хиляди критици на турския президент обещаха да излязат по улиците в Берлин и в Германия, за да протестират срещу всичко - от подобряването на човешките права и медийната среда в Турция до офанзивата му срещу кюрдската милиция в Сирия. Визитата му даде повод на журналисти и правозащитници да поискат освобождаването от затвора на много журналисти, включително и един германски репортер.

Ердоган заяви, че ще използва посещението си за подобряване на отношенията и ще притисне Германия да засили борбата срещу "терористични групи" като Кюрдската работническа партия (ПКК) и движението на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара за опит за преврат.

"Драматичните събития в света налагат както Германия, така и Турция да отворят нова страница в двустранните отношения, да оставят настрана различията си и да се съсредоточат върху своите общи интереси", призова турският лидер.