София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган призова за реформи в СС на ООН

Всички държави в света трябва да могат да участват в работата на съвета, смята той

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова за реформа на структурата на ООН, като назова несправедлива системата за формиране на Съвета за сигурност.

"Съдбата на световната общност не може да бъде в ръцете на пет постоянни членове на Съвета за сигурност", каза Ердоган на предизборен митинг в Истанбул, цитиран от агенция Anadolu .

Според турския лидер всички държави по света трябва да имат възможност да участват в работата на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на Турция добави, че проблемите в дейността на ООН не позволяват на организацията да се справи с належащите проблеми, включително "политиката на терор, извършена от Израел в окупираните земи на Палестина".

По-рано Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, осъждаща действията на Израел в ивицата Газа. Гласуването се състоя по време на възобновената 10-а специална сесия на ОС.