София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Усилията на Турция и Русия по Сирия са отличен пример за целия свят

Разговорът между турския и руския лидер е продължил един час

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Усилията на Турция и Русия за решаване на кризата в Сирия е пример за международната общност. Това съобщи турският лидер Тайип Ердоган след разговор с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.
Очакванията са много високи, отношенията между нашите страни наистина са укрепени, каза той. Усилията на Турция и Русия са отличен пример за целия свят.
Ердоган каза още, че последната среща е била "много важна от гледна точка на високите очаквания във връзка с проблемите в Сирия и Ирак". Той благодари за срещата на руския лидер "от свое име и от името на своя народ“.
Междувременно руският лидер коментира, че в борбата срещу терористите в тази страна има сериозен напредък, включително и благодарение на усилията на турското ръководство. Той заяви, че "през последните години е направено много и развитието на двустранните отношения и за решаването на редица проблеми, които са от интерес за всички." Путин каза още, че "Русия оценява позицията на Ердоган и позицията на колегите си партньори в преговорите."
Разговорът между турския и руския лидер е продължил един час.