София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган встъпва в длъжност пред 16 президенти

Турция преминава към нова система на управление

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Турция Ердоган ще встъпи в длъжност на 9 юли. Това ще е първата му година на управление в напълно нова система за управление на страната.

С тържествена церемония ще се отбележи преминаването на страната от парламентарна в президентска система на управление. На церемонията ще присъстват президентите на 17 страни. Президентите на България, Македония, Босна и Херцеговина, Грузия, Гвинея, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Сомалия, Украйна, Венецуела и Замбия са сред тези, които се очакват на церемонията. На нея ще присъстват и някои премиери и председатели на парламенти, пише турската медия.Очаква се същият ден Ердоган да обяви и състава на новото си правителство

На 24 юни настоящият държавен глава спечели президентските избори в Турция, получавайки 52,59% от гласовете на избирателите.

Преминаването на страната от парламентарна в президентска система на управление дава право на президента Ердоган да формира и ръководи министрите, а също така да уволнява държавни служители без парламентарно одобрение, а промените ще влязат в сила, когато Ердоган положи клетва.