София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

EС държи да запази сътрудничеството си с Иран

Ключовите сектори на сътрудничество остават банките и търговията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС интензивно разработва нови мерки за запазване на сътрудничество с Иран в банковия сектор и търговията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Говорителят на Могерини сподели още, че ЕС работи интензивно в тясна координация със страните членки и други партньори по съставянето на конкретни мерки, чиято цел е да бъде запазено сътрудничеството с Иран в ключови сектори на икономиката и най-вече в банковия сектор, търговията, инвестициите, петролния и транспортния сектор.

Той напомни, че от 7 август действа блокиращ регламент, който обявява за недействителни на територията на САЩ наложените санкции от Щатите срещу Техеран. Говорителят каза още, че ЕС ще помогне за възстановяването на Сирия само ако там има политически преход.