София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕС е изправен пред голяма опасност от тероризъм

Пиер Сиярто призова европейските лидери да бъдат единни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Темата за мигрантите разедини страните в Евросъюза. Унгария има свое решение на проблема с бежанците - правителството на Виктор Орбан  прие нов закон, който заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти.

„Длъжни сме да останем единни. Именно в това е силата на ЕС. Ясно е, че сме изправени пред не едно, а множество предизвикателства. Вместо да мислим как да местим бежанците от една държава в друга, трябва да направим така, че в ЕС да се влиза само по легален път. Да помислим как да върнем незаконно пристигналите и как да предотвратим нелегалната имиграция за в бъдеще“, това каза пред БНТ Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария. Той подчерта, че квотната система е неефективна и вече никой в ЕС не я подкрепя.

Запитан как можем да защитим външните граници на ЕС, Сиярто подчерта, че Италия е доказал, че е възможно да бъдат защитени и морските граници когато отказа да допусне кораб с бежанци да акостира на италианските пристанища. „Мнозина твърдяха, че не е възможно да защитим морската си граница, но това не е така. Време е европейските лидери да признаят, че стига да има желание, защитаването на външните ни граници е напълно възможно“, подчерта министърът.

Той обясни, че Унгария е държава, в която патриотизмът е силно защитен и те приемат миграцията като риск за сигурността. „Никога не е имало по-голяма опасност от терористични нападения в ЕС, колкото в момента. Създава се държвава в държвата – това е опасен феномен в момента в Европа. 27-те са изправени пред много предизвикателства – проблем е и ситуацията в Украйна, Брекзит, енергетиката и отношенията ЕС – Русия“, смята Петер Сиярто.

Министърът обяви, че Унгария е твърдо за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, „което е в интерес на цяла Европа“. „2025-та е прекалено далечен срок за Сърбия и Черна Гора. Преговорните глави с тези две държави трябва да бъдат отворени още тази година и да бъдат приключени възможно най-скоро, за да ги видим като членове на ЕС. Темата за Македония е много по-сложна. Още другата седмица ще ги поканим за членство в НАТО“, коментира Сиярто.