Гледай
на живо

ЕС е все по-зависим от вносен газ

Най-големият доставчик е „Газпром“

ЕС е все по-зависим от вносен газ Зависимостта на Европейския съюз от вноса на газ ще нарасне до 83 процента до 2040 година спрямо сег... thumbnail text

Зависимостта на Европейския съюз от вноса на газ ще нарасне до 83 процента до 2040 година спрямо сегашните 70 процента, заяви еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

"Газът остава значителен източник на енергия за ЕС. Европа все повече зависи от вноса на газ. Сега ЕС внася 70 процента от използвания газ", изтъкна Мигел Ариас Канете.

Еврокомисарят отбеляза, че добивът на газ в Европа намалява. Зависимостта ни от вноса на газ, както се очаква, ще продължи да нараства и ще достигне над 83 процента до 2040 година, подчерта той.

Според него нараства значимостта на "южния маршрут" на доставки на газ в Европа, тъй като той осигурява възможност за диверсификация на източниците.

В момента основен доставчик на газ за Европа остава руският енергиен гигант „Газпром“. Руската компания дава около 40 % от потребявания газ в Европейския съюз, като през 2017 година достигна абсолютен рекорд в износа, доставяйки 193 милиарда кубически метра, което е ръст от около 8 на сто на годишна база.